introductie

 

 

CURSUSSEN KUNSTGESCHIEDENIS, LEZINGEN, REIZEN EN DAGEXCURSIES 2018-2019

 

 

Het jaar 2019 is een kroonjaar voor Posterheide Brabant. Ons instituut bestaat dan 30 jaar onder deze naam, na enkele jaren onder een gemeenschappelijke naam geopereerd te hebben.

 

Een kroonjaar geeft altijd aanleiding tot reflectie, terugkijken en de mind opmaken. Duizenden cursisten en reizigers hebben zich via Posterheide Brabant verdiept in kunst en cultuur in de breedste zin. In de loop van de jaren bleken verre bestemmingen geen beletsel, cursussen werden steeds veelzijdiger en uitdagender. Posterheide Brabant probeerde altijd een voorhoede te zijn in het ontwikkelen van nieuwe ideeën. Wij hopen daarmee velen een culturele dienst te hebben bewezen.


Gelet op de bewogen periode waarin wij leven, kan een kroonjaar ook aanleiding zijn om verder terug te kijken in het verleden en te zien of jaren met het getal 19 bijzondere of frappante gegevens opleveren. En jawel, in 19 na Chr. nam de Romeinse Senaat formele wetten aan per senatus consultum, de bevolking werd bij het wetgevend proces buiten spel gehouden.

 

Frappant hoe in enkele landen vandaag de dag hetzelfde aan de hand is. In 1019 heroverde Jaroslav de Wijze Kiev en werd grootvorst van het rijk Rus. Precies acht eeuwen geleden vond de Vijfde Kruistocht plaats, hoe veel slechter kon de verhouding tussen christenen en moslims nog worden.

 

In 1519 zette Hernando Cortés voet aan wal in Amerika, waarmee een einde kwam aan een vrij bestaan van Amerikaanse volkeren. Precies een eeuw geleden werden Syrië en omliggende gebieden door de geallieerden verdeeld, en werd het land nominaal onafhankelijk met Faisal als staatshoofd. Wat heeft 2019 voor deze regio in petto? Het jaar 1919 is ook het jaar waarin Johan Huizinga zijn Herfsttij der middeleeuwen voltooide. Nog altijd een meesterwerk. De oprichting van Bauhaus in Weimar in hetzelfde jaar zou een nieuwe visie op architectuur en design ver voor zich uit werpen.


En weer ligt een nieuw programma voor u. Kieskeuriger dan ooit, met zeer diverse en nieuwe cursussen en een breed palet aan reisdoelen. Daarbij blijven wij ons eerste uitgangspunt trouw: professioneel, vernieuwend en voor deelnemers met hoge verwachtingen en een verwende smaak. Het zijn wezenlijke kenmerken waarmee de activiteiten van Posterheide Brabant zich onderscheiden. Dus ook voor 2019 geldt: dies diem docet.

 

Posterheide Brabant is een gespecialiseerd particulier instituut dat al dertig jaar op professionele wijze cursussen, reizen en excursies op het gebied van kunst- en cultuurgeschiedenis organiseert.

 

Wil Boetzkes

Directeur Posterheide Brabant

 

Ga naar Programma en klik op één van de onderliggende bestelpagina's.

 


 

Posterheide is sinds 1986 actief in o.a.
 
Helmond, Eindhoven,
Tilburg en Breda,
Venlo en Den Bosch
 

 

  

Juliana v. Stolberglaan 3 - 5707 CK Helmond - tel. 0492- 545894 - info@posterheidebrabant.nl

 
^ Naar boven